2013. október 25., péntek

Bolhapiac - ahol az igazi kincsek lapulnak

A bolhapiac számomra egy olyan hely, ahol hozzájuthatok olyan - számomra értékes - dolgokhoz, amit sehol máshol nem tudok megvásárolni.
Ilyenek például a régesrégi csipkék, gyöngyök, fonalak, varró eszközök, és a babák.

Bár nem hoztam el ezt a babakocsit, de nem bírtam csak úgy elmenni mellette ... 
Egy kis csipke, egy kis kütyü - szinte simogatják a lelkemet :)


Körülbelül 15 évvel ezelőtt kezdődött  nálam ez a furcsa kötődés a régi babák iránt. Valamilyen okból kifolyólag némely baba mellett nem tudok elmenni, nem tudom őket otthagyni a földön, vagy egy koszos papírdobozban hánykolódva. Vannak olyanok is, amik nem hoznak lázba, és vannak, amik szinte megszólítanak. Nincs koncepció, nincs semmilyen szempont. Megérzés van.

Bocsi a homályos fotóért...


Hazahozom és  megtisztogatom őket, rendbehozom a ruhájukat, ha még lehet, vagy van nekik egyáltalán. Ha  másként nem megy, új ruhácskát varrogatok nekik. Kapnak pólyát, takarót, kispárnát, és valami olyan alkalmatosságot, amibe belefeküdhetnek pólyástól, takaróstól, párnástól. Általában nem maradnak ezek után tovább nálam, vagy elajándékozom őket, vagy örökbefogadja valaki :)

Ezt a zöld bársonyruhás porcelán fiúcskát  nagyon megszerettem, annyira bájos az arcocskája - nem biztos, hogy meg fogok válni tőle....  :

Még fürdés előtt :)
~*~

Amikor annyira pici voltam , amennyire csak vissza tudok emlékezni, én mindig babáztam. Imádtam azokat a miniatűr babákat, amik elfértek a tenyeremben. Amikor pedig nem volt babám, csináltam magamnak faágból, anyagdarabokból, belefektettem egy gyufás skatulyába és  betakargattam őket virágszirommal. Órákig el tudtam játszadozni velük.
Abban reménykedem, hogy az én babáim is ezt a babusgató érzést váltják ki a gyerekekből, és visszatalálnak az eredeti, régi időket idéző, kézzel készített játékok adta örömökhöz.


"A legrégebbi emberi játékszereket csupa olyan anyagból készítették, amely a természetben is megtalálható és könnyen hozzáférhető volt - sziklák, fák, agyak, növények, termések, szarvak és agyarak, stb. Az ősi Egyiptomban a gyerekek már olyan babákkal játszottak, amelyeknek mozgatható végtagjaik és parókáik voltak és kőből, agyagból és fából készültek. Az ókori görög városállamokban és Rómában a babákat viaszból, terrakottából készítették ..." /wikipédia/
A kép forrása:  http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1t%C3%A9kszer 
A babázás során szerepjátékot játszanak a gyerekek a babákkal, báboznak velük. Miközben suttognak, énekelnek a babának, mozgatják, babusgatják  őket, beleképzelik magukat és a babájukat egy képzeletbeli világba, amiről nem is gondolnánk , hogy milyen nagy fontosságú dolog az.
"... Az óvodás és kisiskolás korú gyermekek félelmeik leküzdésére remek terápia lehet a bábozás, mely során felszínre hozhatók a tudatalattiba letolt problémák, a jó elnyerheti méltó jutalmát, a gonosz pedig kezelhetővé, alakíthatóvá válik. Helyükre kerülnek a világ dolgai, és így a gyermek lelke is békét talál, harmóniába kerül. " /wikipédia/


~*~
Hamarosan mutatok olyan fotókat is, amin már a meggyógyítgatott babák láthatók :)

Szeretet és nagy ölelés :)

                                                                                                   Dia           
  ~*~
... és köszönöm, hogy benéztél !

Ja, és ne feledd: 

a  TE  kommented - az én jutalmam :) 

HA NEM AKARSZ EGY BEJEGYZÉSEMRŐL SEM LEMARADNI

:

Népszerű bejegyzések